Закрыть ... [X]

Модная одежда в одессе по интернету


      Какво са Чакрите?
      Къде се намират и как да ги отворим?
      Основните характеристики на всяка чакра.
      Какви са симптомите на блокираните чакри? Как да ти отблокираме?  [ По описаните признаци всеки човек може да си направи самооценка на чакрите ] 
      Основните правила за работа с чакрите.
      Чакра упражнения,техники и медитации за активизиране.  
      Чакрите - това са въртящи се колела от енергия - вратите на живота - основните  енергийни центрове на човека. Чакрите преобразуват енергиите на Вселената и ги интегрират в нашето тяло.Те не са разположени в плътното физическо тяло, а във финото енергийно.
image
      Визуализират се като лотуси с различни на брой венчелистчета във всяка чакра.
Има много второстепенни чакри, но човешкото тяло съдържа седем основни енергийни центъра. 
      Чакрите са разположени вертикално, от основата на гръбнака до темето, което показва, че се издигаме към Божеството чрез постепенно преодоляване на притегателната сила на физическия свят.На всяка степен придобиваме по-съвършена представа за своята индивидуална и духовна сила, тъй като всяка чакра олицетворява един духовен урок на живота или предизвикателство, еднакво за всички човешки същества. В процеса на усъвършенстване на всяка чакра, индивидът придобива сила и самопознание, които стават неотделима част от неговия дух и го тласкат напред по пътя към духовното съзнание 
image
      Всеки човек би могъл по сравнително лесен начин да ги активизира и приведе в хармония ЧРЕЗ УСВОЯВАНЕ ТЕХНИКАТА НА ДИШАНЕ. Ако са снабдявани редовно с дихателна енергия,чакрите започват да сияят във ведра и пулсираща светлина. Същевременно останалите клетки и органи на тялото получават допълнителни големи количества енергия и влизат в хармония помежду си. 
image
image
     
      ПЪРВА ЧАКРА - Муладхара (наричана още Коренова чакра).
Нейният знак е червен лотус с четири венчелистчета. Елемент Земя. 
Намира се в в основата на гръбначния стълб,в областта между ануса и половия огран.
Представлява материалният свят,инстинктът за оцеляване и първичната ни връзка със земната матрица на живота.Свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Мантрата й е ЛАМ.
      Ако чакрата е блокирана наблюдаваме :
- в духовната област : затруднения в ориентирането, чувство на несигурност, необясним страх, непрекъсната загриженост, страх от живота и смъртта.
- на физическо ниво : слаба физика, оплаквания в краката ( например заболявания на вените ), болки в гръбначния стълб,проблеми с венците и зъбите,с костите и ставите, чести наранявания. 
      Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на :  бодрост, ясни представи за живота, активна дейност и постоянство, достатъчно телесни и душевни съпротивителни сили, подчертано самочувствие, връзка с Земята и природата,радост от живота, задоволство и вътрешно спокойствие. 
      Тази част се фокусира върху храносмилането и репродуктивното благополучие. Представете си нарастващ червен фонтан от светлина, излъчващ се от корема ви. Разширете светлината и я вдишайте. Преживейте блокажите и нежно кажете на себе си, че енергията тече свободно през одессе корема ви. Концентрирайте се върху промяната на яркостта и структурата на тази червена светлина. Кажете си, че сте в безопасност и здрави в корена на своето съществуване.
image
       
      ВТОРА ЧАКРА - Свадхисана
Нейният знак е оранжев лотус, с шест венчелистчета. Елемент вода.
Свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е в опашните прешлени,на 3-5 см под пъпа. Мантрата е ВАМ.
Този енергиен център е отговорен  за желанието,въображението,халюцинациите,сетивността и нуждата от семейство. Асимилацията,създаването на потомство,лимфната система и менструалните течения се дължат на въздействието на този център.
      Ако чакрата е блокирана наблюдаваме:  
- в духовната област : постоянни съмнения,липса на интерес до нерешителност във всекидневието, депресия, отслабена жизненоспособност, вкопчване в миналото,силно проявени материални интереси, физически и сексуални проблеми. 
- на физическо ниво : късо и неравномерно дишане, свръхчувствителност, хронични смущения в нервната система, нервност,болестни симптоми в жлъчката и черния дроб, запек, оплаквания в долната част на гърба, мигрена,проблеми със сексуалната сила. 
      Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на :  жизненоспособност, сексуална мощ, уравновесен сексуален живот, телесна хармония, дълбоки чувства на привързаност и сигурност, богатство на чувствата,желание за действие, радост от докосване и нежност, спокойствие, здрави нерви,слънчево настроение, уравновесена телесна температура. 
 
      Тази част от тялото, точно над коренната чакра, е мястото на креативността и се отнася до пикочния мехур, бъбреците и надбъбречната жлеза. След блестящия червен фонтан на коренната чакра вижте как светлината се разширява леко нагоре по тялото ви и променя цвета си в искрящо оранжево. Вдишайте. Сменяйте интензитета на светлината с всяко вдишване. Погледнете надолу през нея и вижте къде оранжевата и червената светлина се срещат. Насочете чувствата си в тази посока и кажете на себе си, че сте изключително, креативно същество.
image
   
image
       
      ТРЕТА ЧАКРА  - Манипура
Нейният знак е жълт лотус с десет венчелистчета.Елемент огън. Свързана е с панкреаса и храносмилателна система.Разположена е в областта на "слънчевият сплит", 3-ти кръстен прешлен. Мантрата е РАМ. Представлява желанието за мощ. 
      Ако чакрата е блокирана наблюдаваме :
- на духовно ниво : чувство на безтегловност, липса на опора и ориентация, потиснати и неизказани чувства, безпричинна тъга, апатия, липса на желание за живот, прекален стремеж към власт, егоизм, груби емоции.
- на телесно ниво : трудна подвижност,схващане, напрежение в мускулите, стомашно-чревни смущения. 
      Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на : активни действия, решителност,вяра в промените, чувство, че си на мястото си, решителност,добро разрешаване на конфликтите, задоволство, доверие, съгласяване със себе си,чувства на лекота, светлина и пълнота.
  
      Свързан с усвояването на храната от тялото, здравето на черния дроб и панкреаса. Вижте как оранжевият фонтан от светлина се разширява нагоре по тялото ви, за да запълни следващата чакра с ярка, жълта светлина. Това е свързано с начина, по който се отнасяте към света и хората в него. За момент се върнете мислено към предизвикателствата, които имате в работата или с други хора. Освободете ги през тази светлина и ги оставете да излязат през върха на главата ви към Вселената. Кажете на себе си, че заслужавате доверие и имате вяра в живота си. Погледнете надолу през жълтото към оранжевото и червеното. Представете си всяка цветна светлина перфектно подредена.
image
     
      ЧЕТВЪРТА ЧАКРА - ( Сърдечна ) Анахат
Нейният знак е зелен лотус с дванадесет венчелистчета.Елемент въздух.
Разположена е в областта на сърцето.Основни функции : любов,със­традание,имунитет,сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите.Свързани органи: сърцето и белите дробове.Свързани жлези: тимусът.Основен съответстващ нервен център - сърдечният сплит. Мантра- ЯМ.
      Ако тя бъде сериозно блокирана, можем да развием астма или различни сърдечни заболявания. Други симптоми са : липса на контакт с най-съкровените и истински чувства,затворено сърце, проблеми с общуването, силна дисхармония между разум и чувства, потъване в черни мисли, липса на сърдечност и радост от живота.
- На телесно ниво : увиснали рамене, често пъти сплескан гръден кош, общи дихателни смущения, белодробни и кожни заболявания,нервно сърце. 
      Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на : сигурност при общуването с други хора,способност за разбиране на другите, ярко изразена чувствителност, откритост, доверие и любов към себе си и околните, щедрост и готовност за помощ, гъвкавост, способност за приспособяване, добро здраве, естествен жизнен ритъм, разбиране,оптимизъм,веселост и сърдечност, вътрешно спокойствие и хармония.
      Това е мястото на емоциите, лечението и духовната връзка. Вдишайте и си представете как жълтата светлина се разширява нагоре и пълни сърдечната област с успокояваща, трептяща зелена светлина. Накарайте тази светлина да пулсира с ритъма на сърцето ви. Вие сте обичани и живи. Разширете зелената светлина извън тялото си, след което отново я подравнете с другите. За момент само дишайте и чувствайте.
 image
image
     
      ПЕТА ЧАКРА -  ( Гърлена )  Вишудха  
Означава „пречистване”. Нейният знак е син лотус с шестнадесет венчелистчета.
Разположена е в областта на гърлото.Елементът е етер.Мантра ХАМ. На физическо ниво управлява изразяването,вдъхновението в речта.Контролира дейността на гласните струни,на чуването,на фаринкса и хранопровода.Вишудха чакра е символ на звука,сънуването и чистотата.
      Ако чакрата е блокирана наблюдаваме :
- на духовно ниво : трудности при говора и общуването, заекване,проблеми с гласа, слаба увереност в творческите възможности, липса на енергичност, отказ от поемане на отговорност, желание вечно да си останеш дете,силен копнеж по закътаност и опора, страх от промени, чувство за претовареност. 
- на телесно ниво : изтощение,проблеми с храносмилането и теглото,чести хреми, болки в гърлото и инфекции,схващане на мускулите в областта на врата, тила и горната част на плешките,схващане на ръцете и други части от тялото.
      Енергийно задоволителната чакра дава : повишено чувство за отговорност, богатство на идеи, способност за изразяване в общуването, радост от това да дадеш, свободно и независимо държание, ярко изразени личностни качества,самочувствие, силна имунна система.
      Тази точка по пътя нагоре по шията се отнася до ларинкса, щитовидните и слуховите функции. Това е точката на интелекта и себеизразяването. Вдишайте в тази област и си представете как се пълни с блестяща синя светлина. Може да искате да издадете звук или да въздъхнете, докато преживявате потока от синя светлина. Това е чудесен момент да се сетите за всички страхове, които имате и да ги освободите с пристъп на смях. Вдишайте и погледнете надолу през синьото към зеленото, към жълтото, към оранжевото, към червеното и си ги представете в перфектна линия.
     
image
      ШЕСТА ЧАКРА - Аджна
Нейният знак е индигов лотус с две венчелистчета.
Разположена е по средата на челото,в междувеждието.Позната е като “трето око” и се проявява под формата на хипофизата. Тя управлява долната част на мозъка и нервната система, ушите, носа и лявото око, което е окото на личността.Този център управлява начина, по който се представяме на света. Ако лицето ни е измъчено от грижи и безпокойства трябва да медитираме върху индиговия цвят, така ще уравновесим вътрешното си виждане, идеализма си с въображението си. Тази чакра контролира всички прииждащи и излизащи мисли и виждания.Съсредоточаването върху “третото око”, премахва ограниченията. Чрез медитация върху тази чакра можем да премахнем ограниченията и да стигнем да безграничните възможности на мисълта.
Шеста чакра представлява върховното умствено съзнание,което благоприятства за директно възприемане на невидимите светове.Ако е хармонизирана,Аджна чакра дава умствено прозрение,самоконтрол,ясновидство,върховна интуиция и извън сетивно възприятие.Човекът,който се концентрира дълбоко върху тази чакра,постепенно премахва всички негативни ефекти от неговите минали действия,от сегашния и от миналите животи.Той получава осемте велики паранормални способности и 32 по-малки.
      Ако чакрата е блокирана :
- на духовно ниво : възникват проблеми с концентрацията и идентичността,страх от критика и оценка, силно контролирано поведение,отричане на реалността,натрапчиви мисли, вътрешни диалози, разсеяност, недоверие в собствените си възможности. 
- на физическо ниво : неуравновесеност на всички чифтни органи и части на тялото, главоболие, проблеми с очите, смущения в зрението, късогледство, далекогледство. 
      При енергийно задоволителна чакра : силна интуиция, контакт с вътрешния ти съветник, големи духовни и волеви сили, усещане,че човек се движи в златната среда.
      Тази точка е мястото, където съзнателното и безсъзнателното се срещат. Вижте как индиговата светлина се понася към Вселената, преодолявайки всяко препятствие и се свързва с Божественото. Всичко е добре тук. Това е вашата възможност да се презаредите с енергия. Кажете на себе си, че това е времето да успокоите съзнанието си, да му позволите да се учи и да последва божественото водачество. Вслушайте се във всички интуитивни идеи, които ви хрумват. Затворете светлината отново в тялото си и я насочете нагоре към върха на главата си.
image
      СЕДМА ЧАКРА - КОРОННА - Сахасрара ( означава „хилядолистна”. )
Нейният знак е виолетов и бял хилядолистен лотус.
Разположена е върху темето.
В Източната литература е позната като "Върховен център за контакт с Бог".
Сахасрара чакра символизира откъсването от илюзията,основен елемент в постигането на върховната истина,че всичко е едно и едно е всичко.Достигайки нивото на Сахасрара,човекът приема съзнанието на Безкрайността.Физическата функция е духовно отваряне към сътворяващата сила на Вселената. Човекът,чийто енергиен център е събуден и активиран,настъпва етапът на непрекъснато съзнаване,единство на противоположностите,и тотален съюз с Бог.
Човекът достига будно, осъзнато, интелигентно, Божествено съзнание. 
      При блокиране на чакрата се появява : липса на чувство за единство и доверие, потиснато самочувствие, прекалена рационалност, непрекъсната трескава активност, недоверие в собствената интуиция.  
- На телесно ниво : проблеми с половите органи,с надбъбречната и щитовидна жлеза, общи смущения във функциите на мускулите. 
      Ако енергията е достатъчна : придобиваме чувство за единение с Космоса,контакт с зримото и незримото, абсолютно самочувствие, ясно подчертана бодрост, усещане за цялост и завършеност, изживявания отвъд времето и пространството, контакт със собствената душа,получаване на просветление. 
      Представете си небе от златна светлина. Изстреляйте виолетов сноп лъчи през върха на главата си, за да се свържете с това небе от златна светлина. Почувствайте радостта и мира. Оставете ги да пулсират през чакрите ви, давайки нов живот на всеки цвят. Заявете пред себе си, че сте свързани с всичко, че сте здрави, в безопасност, богати, креативни, обичани, уважавани и обгрижени. Останете в този момент колкото пожелаете. Когато сте готови, бавно се върнете “тук и сега” и отворете очи.
image
      ПРАВИЛА ЗА РАБОТА С ЧАКРИТЕ 
      Човек, който се занимава със своите енергийни центрове се отваря за НОВИ ЕНЕРГИИ - ПО-ВИСШИ. Става по-чувствителен и уязвим, усеща неща, които другите хора не забелязват. Необходимо е отговорно и съзнателно боравене с по- висшите енергии и с енергията на дишането. 
     
      При дихателните упражнения човек трябва да е запознат с 3 основни правила:  
 - ДА НЕ БЪРЗА -не трябва да се опитва насила и прекалено бързо да се отворят енергийните центрове. 
- ДА СЕ ТЪРСИ ВРЪЗКА СЪС СЪРЦЕТО - челната чакра е врата към душата, а сърдечната към любовта.И не е препоръчително по-горните чакри да се активизират отделно от по-долните. 
- ДА СЕ РАБОТИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО :
- заемете най-удобната за вас поза в седнало положение.
- намерете най-подходящото за вас медитативно състояние.Дайте си сметка за моментното състояние на духа и го приемете,такова каквото е. Ако сте неспокойни и напрегнати, кажете си : ""В момента съм неспокоен и напрегнат"" - просто го приемете. След това можете да навлезете в състояние на медитация.
- дълбоко, осъзнато, спокойно,пълноценно дишане!
Тъй като обикновено дишаме лошо, плитко и повърхностно ние изпитваме недостиг на кислород.Нашият организъм има огромна нужда от допълнително снабдяване с кислород, от пълноценно дишане с цялото тяло, с ""пълни гърди"", с диафрагмата. Дихателните упражнения трябва да се прилагат всекидневно. Най-добре сутрин, по обед и вечер. Представяйте си как вдишвате енергия. Дълбокото дишане изпълва тялото с кислород и енергия. 
- не правете дихателни упражнения след ядене ( трябва да е минал поне 1 час след като сте се нахранили). След по-тежка храна след 2 часа и повече.
- отеглете се в помещение, където ви е удобно и няма да бъдете смущавани. 
-осигурете си достатъчно време за упражненията.
- правете упражненията по едно и също време - така по-лесно ще се превърнат в неразривна част от всекидневния ви ритъм. 
- носете широки и удобни дрехи.
- свалете бижутата и всички метални предмети от себе си. 
- проветрете помещението. 
- ако ви се завие свят прекратете упражненията,легнете по гръб,продължавайте да дишате нормално и се отпуснете. 
      По време на упражненията се използва и ВИЗУАЛИЗАЦИЯ. Необходимо е да си представяте как отваряте отделните чакри. Представете си как те започват да пулсират по-усилено, да се въртят и от тях да изтича енергия.
Класическата стойка за дишането чакра :
 image 
      УПРАЖНЕНИЕ 1 : 
- Започнете с дихателна медитация - 30 вдишвания.
- Насочете вниманието си към съответната чакра и я отворете със силата на въображението си.
- Вдишайте през тази чакра от 3 до 5 минути, в четворен ритъм ( три по-кратки и 1 удължено дишане ) 
- Направете кратка пауза, като мислено затворите чакрата преди да започнете дишането през следващия център. 
- След като сте дишали през последната коронна чакра, легнете по гръб,  визуализирайте топла,сияйна и лечебна светлина във и около всяка чакра. 
- Оставете енергията да се движи свободно,не направлявайте нищо.
      УПРАЖНЕНИЕ 2 :
- И това упражнение започнете с лека медитация. 
- После насочете за около 30 секунди вниманието си върху центъра, през който ще дишате.
- След това вдишвайте и издишвайте ускорено и силно около 60 секунди през носа. 
- След тази активна фаза вдишайте веднъж дълбоко и задръжте въздуха, колкото можете. Издишайте отпуснато и се вслушайте навътре в себе си.
- След това затворете мислено чакрата, през която сте дишали. ( Всеки път чакрите  трябва мислено да се затварят,за да не поемете по време на дихателните упражнения и след тях отрицателни енергии в отворените чакри! ) 
      ДИХАТЕЛНА МЕДИТАЦИЯ 
Седнете изправено и се отпуснете.Затворете очи и наблюдавайте дишането си. Оставете дишането ви да си върви съвсем естествено - 10 вдишвания и издишвания. След това съвсем съзнателно вдишвайте и издишвайте, дълбоко и равномерно 30 пъти. 
      ДИХАТЕЛНИ МЕДИТАЦИИ,ВЪЗДЕЙСТВАЩИ ВЪРХУ ОТДЕЛНИТЕ ЧАКРИ : 
КОРЕННА ЧАКРА - седнете по турски или върху петите си. Разтворете ръце от двете страни на тялото си и ги вдигнете на височината на раменете. Дланите да са обърнати нагоре. При вдишване и издишване ръцете да се полюшват нагоре-надолу, подобно на криле. 
ВТОРА ЧАКРА - клекнете, ходилата да са опрени изцяло на земята. Отпуснете задните си части между краката. Опънете напред ръцете. Дланите да опират земята. Ако не можете да запазите равновесие,опрете се на ръцете си. Главата е отпусната напред.
ТРЕТА ЧАКРА - седнете върху петите си. Положете пръстите на двете си ръце върху слънчевия сплит. При всяко издишване да пружинират върху горната част на корема. При вдишване се изправят, при издишване се сгъват леко навътре. 
СЪРДЕЧНА ЧАКРА -седнете по турски или върху петите си. Хванете ръцете си здраво, на височината на сърцето и ги опънете леко встрани. Ръцете да образуват ос. Лактите се движат леко нагоре и надолу, аналогично на вдишванията и издишванията. 
ГЪРЛЕНА ЧАКРА - Положете отпуснати ръце върху бедрата си. Вдишайте и издишайте 2 пъти рязко през носа и още 2 пъти по същия начин,но през устата - като локомотив. 
ЧЕЛНА ЧАКРА - 3-то ОКО - сплетете пръстите на ръцете си върху тила.Лактите се движат при вдишване назад,при издишване напред.
КОРОННА ЧАКРА - вдигнете ръцете над главата си. Вдишвайте и издишвайте внимателно,леко,сумтейки през носа. След известна пауза визуализирайте във или около всяка чакра лечебна,топла и лъчезарна светлина.
Всяко вдишване и издишване е дар. Чакра техниките са толкова лесни, че всеки може да ги прилага.Необходими за това са редовни упражнения, резултатът няма да закъснее. Много скоро ще установите, че сте постигнали баланс на физическо и астрално ниво.
      ДРУГИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ЧАКРИТЕ :
Ходеща медитация:
В ходилата са разположени второстепенни чакри. Както при основните чакри, тяхната функция също е да обменят енергия с вътрешния и външния свят. Стъпалата са силно чувствителни и следващото упражнение оказва най-добър ефект, ако се изпълнява сред природата, без чорапи и обувки.
Стъпвайте по земята боси, много бавно, всяка стъпка да е миг във времето, съзнателна връзка със земята. Стъпвайте по трева, листа, камъни, кал и пясък. Известно време вървете със затворени очи, като с всяка следваща стъпка изследвате пътеката пред вас.
  image
Визуализация: 
Седнете с кръстосани крака на земята или застанете боси с разтворени крака. Визуализирайте планетата - огромно кълбо, което бавно се върти в космическото пространство. Мислете за нея като за ваша майка - вашето тяло е дошло от нея и е направено от същите елементи и материя, от които е сътворена и тя.
Визуализирайте атмосферата над вас - балон, който ви обгражда и регулира вашата околна среда, защитава ви, създава стабилност. Тъй като атмосферата е част от земята, представете си как всъщност се намирате в самата земя, в, нейната утроба. Вдишайте. Имате свободен достъп до въздуха, който поемате.
Медитирайте върху всичко, което Майката Земя ви предлага като храна и сигурност - подслон, вода, храна, кислород, светлина, топлина, гравитация, постоянна температура, сила, метали, масла, камъни, приятели от животинското царство, звуци, музика, дървета. Запитайте се дали някога наистина ви е липсвало нещо, от което действително сте имали нужда. Релаксирайте и осъзнайте, че сте в безопасност.
image
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА ВТОРА ЧАКРА 
Въртене на таза:
Застанете с ръце на таза и с крака, разтворени на ширината на раменете. Бавно избутайте таза напред, после назад, после отляво,надясно. Накрая направете цялостно леко кръгово движение,отново и отново. Опитайте се да движите само таза.
Медитация във вода:
Водата е елементът на втора чакра и е свързана с вътрешното и външното пречистване.
Упражнение за вътрешно пречистване:
Вземете чаша хладка вода, седнете и я изпийте бавно. Усетете как водата тече през вас. Почувствайте свежестта в устата, гърлото, стомаха и корема си. Представете си, че тя премахва всички нечистотии и когато отидете в тоалетната, си представете, че те излизат от вас.
image
image
Упражнение за външно пречистване:
Вземете душ с хладка вода, още по-добре е да се изкъпете в река или под водопад. Докато водата се стича по тялото ви, позволете й да измие всички ваши негативни чувства и мисли. Кажете си: "Сега тялото ми е чисто. Сега чувствата ми са чисти. Сега умът ми е чист."
image
     
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА ТРЕТА ЧАКРА 
Вдишване на осъждане, издишване на приемане - Упражнение на Марко Покажник
Започнете, като седнете и погледнете ситуацията, пред която сте изправени.
Докато вдишвате, вземете си обратно всички осъждания, които сте направили. Докато издишвате, издишвайте приемане на ситуацията такава, каквато е. Повторете, докато почувствате в себе си благодарност. Това упражнение може да се прави с друг човек и е особено полезно при двойки.
Стиснете едната си ръка в юмрук. Представете си, че този юмрук е вашият слънчев сплит. Визуализирайте тази стиснатост, стегнатост. Какво представлява за вас стиснатият юмрук? Може би гневът, борбата, задържането, агресията, защитата, яростта или отбраната?
Сега отпуснете юмрука, нека пръстите се разтворят в открита длан. Как би се чувствал слънчевият ви сплит в такова положение? Визуализирайте отпускането, освобождаването, откритостта на отворената ръка. Представете си, че сте с такива хора.
 
image
     
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА ЧЕТВЪРТА ЧАКРА 
Разтворете крака на ширината на раменете и леко свийте коленете. Образувайте V-образна фигура с ръцете насочени надолу, длани, обърнати навътре, и пръсти, които се докосват при първа чакра.
Изтеглете ръцете нагоре и навън, образувайки обърнат триъгълник,с опънати ръце над главата. На ум кажете "Земя към Дух". После съберете пръстите с длани, обърнати една към друга, над главата и нарисувайте въображаем триъгълник,надолу и навън, казвайки "Дух към Земя".
Повторете упражнението, докато почувствате, че наистина сте свързани с духа и земята.
Дишане:
Тъй като елементът на тази чакра е въздухът, можем да помогнем за отварянето й като се фокусираме върху сърдечния център и съзнателно вдишваме чрез него. Това упражнение може да се прави по всяко време.
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПЕТА ЧАКРА 
Въртене на главата:
Направете бавни кръгови движения с главата. Когато почувствате стегнатост или болка, спрете и масажирайте мястото с пръсти, а после продължете въртенето. Правете еднакъв брой въртения в двете посоки.
Изразяване със звуци:
Намерете усамотено място сред природата и просто позволете на звуците да отразят онова, което чувствате. Ако се чувствате ужасно - ревете, съскайте, викайте, ако се чувствате ядосани или наранени, издавайте подходящи звуци. Постепенно ще откриете, че звуците се променят и стават по-хармонични.
Упражненията ""свещ"" и ""лък"" също помагат за отваряне на гърлената чакра. 
imageimage
 
поза СВЕЩ 
image
поза ЛЪК 
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА ШЕСТА ЧАКРА 
Етерно взиране:
Намерете си партньор и седнете един срещу друг. Отпуснете се и просто се концентрирайте върху третото му око. Позволете на всякакви промени, образи, видения или прозрения да се появят и да си отидат. След това споделете с другия какво сте видели.
Прочетох, че и дългото съзерцаване в горяща свещ има ефект ( например около 15 минутки,без да отклонявате погледа си,без да мислите за нищо-  пълна концентрация и съсредоточаване единствено в свеща! )  
image
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА СЕДМА ЧАКРА 
За да развиете своята връзка с висшата си същност, вземете решение да прекарате един ден, предавайки се напълно на интуицията си. Независимо дали това означава да решите да излезете или да си останете вкъщи, да отидете на кафе, да говорите с някого или да четете книга, позволете си да бъдете водени и внимателно наблюдавайте знаците и символите, които вселената ви показва.
Медитация:
Медитирайте върху природата на преходното. Затворете очи и дишайте леко. Извикайте в ума си всичко, което съществува в живота ви - притежания, семейство, приятели, емоции, убеждения, идеали и физическото тяло. Ако всичко това ви бъде отнето, какво ще остане?
Стойка на глава:
Хубаво физическо упражнение за коронната чакра е стойката на глава. Ако ви е трудно, подпрете се на стена или помолете някого да държи краката ви. (  Ако решите да опитате, бъдете изключително внимателни! ) 
image
      УПРАЖНЕНИЯ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА
   
      Суфи-упражнение с въртене
      Въртене
      Застанете с десния крак обърнат напред, а левия - наляво. Вдигнете ръцете встрани хоризонтално и фиксирайте поглед в една точка пред вас. Завъртете се надясно толкова бързо, колкото ви е удобно, и не спирайте да гледате в точката, която сте избрали, докато не стане невъзможно - тогава бързо завъртете главата си на 360 градуса и пак върнете очи в същата точка, като танцьор по фигурно пързаляне. Първоначално направете максимум седем завъртания, после клекнете на пода с наведена глава и дишайте бавно. Когато свикнете с упражнението, можете да увеличите броя на завъртанията най-много до 21.
      Твърди се, че това упражнение помага за завъртането и балансирането на чакрите. Когато човек напредне и започне да се върти стотици пъти, суфиите казват, че изпадал в транс. Интересно е, че децата се въртят на игра без никакви странични ефекти. Като възрастни може да открием, че упражнението предизвиква гадене, но ако сме последователни, това усещане ще премине и упражнението ще ни помогне да балансираме чакрите си.
      Дихателно упражнение за пречистване
      Седнете удобно с изправен гръб. Отпуснете ръцете и ги поставете в скута. Вдишайте и си представете как поток от цветовете на дъгата потича през вас през коронната чакра. Като започвате от основната чакра, издишайте с отворена уста на четири такта, отговарящи на четирите листенца на лотоса, олицетворяващ тази чакра.   Вдишайте отново и се концентрирайте върху втора чакра, издишвайки на шест такта.     Вдишайте отново и се съсредоточете върху трета чакра. Издишайте на десет такта.       Вдишайте и се фокусирайте върху четвърта чакра. Издишайте на дванайсет такта.           Вдишайте и се съсредоточете върху пета чакра. Издишайте на шестнайсет такта.           Вдишайте и се фокусирайте върху шеста и седма чакри заедно. Издишайте на два такта.
Повторете цялото упражнение три пъти. Важно е за всяка чакра да издишвате постоянно, без да поемате отново дъх. Трябва да се опитате да прецените количеството въздух, което издишвате във всяка част, за да не почувствате недостиг на въздух.
      За това упражнение се твърди, че балансира физическата и умствената енергия, укрепва нервната система, засилва паметта и концентрацията и премахва отровите и нечистотиите от организма.
      Единственият страничен ефект е, че може да поемете прекалено голямо количество кислород и да ви се завие свят. Не се плашете, просто легнете и повторете упражнението на другия ден.
      За бързо хармонизиране на чакрите можем да правим следната медитация:
1) насочваме мисълта си към 1-ва чакра и мислим за / визуализираме червено
2) насочваме мисълта си към 2-ра чакра и мислим за / визуализираме оранжево
3) насочваме мисълта си към 3-та чакра и мислим за / визуализираме жълто
4) насочваме мисълта си към 4-та чакра и мислим за / визуализираме зелено
5) насочваме мисълта си към 5-та чакра и мислим за / визуализираме светло синьо
6) насочваме мисълта си към 6-та чакра и мислим за / визуализираме тъмно синьо или индиго
7) насочваме мисълта си към 7-ма чакра и мислим за / визуализираме виолетово или лилаво
      Още по-добре, ако по време на горната медитация в легнало положение върху всяка чакра положим съответстващ й камък.
      Ползвайте aромати, когато имате усещане за блокаж.
      Друг хубав начин за работа с чакрите е като припяваме нотите или мантрите им, седнали в поза лотус, полулотус или по турски.
      Следват утвърждения за всяка чакра. Повтаряйте всяко по 15 пъти, един или два пъти дневно. Няма правило, както подсказва вътрешния глас - започвайки с първа и стигайки до утвърждението за седма; или утвърждавайки по една чакра на ден, напр. понеделник - първа, вторник - втора... неделя - седма.
1 Коренна чакра - червено 
image
Като се фокусирам върху червената Светлина, която се излъчва от коренната ми чакра, знам, че съм здрава тялом и духом. Прощавам си, че пренебрегвах тялото си в миналото. Сега обичам всяка част от него, всяка клетка е изпълнена с енергия и сила. Вече не се осъждам и приемам цялото величие, което съм. Сега избирам мисли на Любов, състрадание, хармония и мир.
Заспивам в Мир,събуждам се благословена и се наслаждавам на Живота!
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
2 Сакрална чакра - оранжево
image
Като се фокусирам върху оранжевата Светлина, която се излъчва от сакралната ми чакра, се чувствам сияйна, жива и силна. Способна съм да усетя всички позитивни емоции и ги прегръщам, защото те ми позволяват да съм силна. Способна съм да усетя всички негативни емоции - страх, тревога, съмнения и наистина разбирам причините за тях. Приемам ги така, все едно те ми носят радост, величие и Мир, защото са моите уроци за развитие, израстване и истина.
Умиротворена съм и с Любов освобождавам всяко негативно чувство, което ми причини безпокойство, тревога и болка.
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
3 Чакра на слънчевия сплит - жълто
image
Като се фокусирам върху жълтата Светлина, която се излъчва от слънчевия ми сплит, аз мога да видя хората в моя живот, тези от миналото, и тези от настоящето, моето семейство, приятели, дори враговете. Виждам ги обкръжени от Светлина, любяща, целебна Светлина. Те са истински благословени, здрави тялом и духом, умиротворени. Избирам сега да взема обратно силата си от тези хора, и с Любов освобождавам всяка болка, която може да са ми причинили.
Колкото повече освобождавам, толкова повече обичам!
Колкото повече обичам, толкова повече обич получавам!
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
4 Сърдечна чакра - зелено
image
Като се фокусирам върху ослепителната зелена Светлина, която се излъчва от сърцето ми, виждам в него зелено-розов скъпоценен камък, и си припомням безусловната Любов, която СЪМ. Знам коя съм, и се гордея с това, което съм. В това пространство на Любов не допускам този, който не ми носи радост. Избирам да бъда обкръжена с позитивни и любящи хора. С всеки следващ дъх, който поемам, обичам себе си все повече. Любовта ми е безусловна!
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
5 Чакра на гърлото - синьо
image
Като се фокусирам върху ослепителната синя Светлина, която се излъчва от гърлото ми, аз осъзнавам силата на гласа, силата, която излъчват моите думи, и избирам винаги да говоря своята Истина. Така позволявам успехът да навлезне в моя живот. За моето духовно развитие, за физическото и за емоционалното ми тяло се грижи Божествената енергия, която обгръща Живота ми.
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
6 Чакра на третото око - индигово синьо
image
Като се фокусирам върху индигово-синята Светлина, която се излъчва от третото око, изтривам всички негативни мисли, нахлули в ума ми. Способна съм да отстоявам силата си, моята лична мощ, и подкрепям себе си.
Намирам се в безопасно пространство, което ми позволява да израствам. Моето бъдеще е забележително!
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
7 Коронна чакра - виолетово
image
Като се фокусирам върху виолетовата Светлина, която се излъчва от короната, чувствам силната духовна връзка с моето Висше Аз.
Божествената Светлина е моята защита. Божествената енергия е моята мощ.
АЗ СЪМ ЦЯЛОСТНА!
(дълбоко вдишване) Любящо утвърждавам, приемам и високо ценя.
image

Источник: http://mlively.blog.bg/novini/2011/05/28/vsichko-za-chakrite-i-nachinite-kak-da-gi-otvorim.755241


Поделись с друзьямиРекомендуем посмотреть ещё:Здесь найдется все! Болит зуб мудрости при насморке

Модная одежда в одессе по интернету Asian fake LEGO reviewed - Asmyldof
Модная одежда в одессе по интернету Lierac
Модная одежда в одессе по интернету Более 25 лучших идей на тему «Короткие волосы сзади» на
Модная одежда в одессе по интернету Бразильского ореха масло (Brazil Nut Oil) - Lush
Модная одежда в одессе по интернету Валяние ручной работы. Выкройка для платья в технике
Дизайн ногтей фото. Дизайн ногтей сделайте в домашних условиях Как правильно называть родственников? Кто кому кем приходится Красные пятна на ногах. Причины появления красных Лакированные туфли (72 фото как растянуть и разносить) Лечение вальгусной деформации первого пальца стопы Макияж: Макияж для цветотипа Лето - ModaGid Наращивание ресниц на дому. Обучение наращиванию

ШОКИРУЮЩИЕ НОВОСТИ